Πέμπτη, Αυγούστου 24, 2006

Εκπαιδευτική αλητεία

15.000 θέσεις κενές σε ΑΕΙ και 13.000 σε ΤΕΙ. Θα μείνουν κενές. Θα κλείσουν Σχολές.
Αντί να βγουν να πουν ξηγημένα "Κύριοι, θα μειωθούν οι εισακτέοι γιατί πώς αλλιώς θα ανθίσει η Ιδιωτική εκπαίδευση στη χώρα;", "πώς αλλιώς θα τα κάνουν μασούρια αυτοί που μας τα σκάνε για τις προεκλογικές μας εκστρατείες; Το προεκλογικό μας σκουπιδαριό;" το έκαναν ύπουλα άλλη μια φορά. Ε, βέβαια, όταν βγαίνει το ξόανο ο Γιακουμάτος και λέει: "Όνειρό μας είναι να φέρουμε το Χάρβαρντ στην Αθήνα", τι να λέμε; Το Χάρβαρντ μας μάρανε! Μόνο και μόνο για να μην ξενιτεύονται τα πουλάκια των τριακοσίων της Βουλοχαβούζας. Γιατί ποιος θα πάει στο Χάρβαρντ; Ξεπουλιούνται οι γονείς με την παραπαιδεία, να ξεπαραδιάζονται τώρα και για τα Χάρβαρντ που γαμώ τα πανεπιστήμια είναι δε λέω, αλλά μόνο για το 0,2% του πληθυσμού! Τώρα τους έπιασε ο πόνος περί αποσύνδεσης του Πανεπιστημίου με την επαγγελματική αποκατάσταση; Που αντί να μαθαίνουν έχουν βάλει νέφτι οι μαθητές σα ρομποτάκια και παπαγαλίζουν αρλούμπες χωρίς να εμπεδώνουν τίποτα, μόνο και μόνο για να κεράσει η μάνα τους τη γειτονιά όταν περάσουν σε ένα από τα αχούρια ανωτάτου; Οι μισοί νομικάριοι είναι σουβλατζήδες και οι μισοί φιλόλογοι ταξιτζήδες. Ψέμματα, μια φίλη μου προτίμησε να γίνει βοθρατζού! Αντί να αναβαθμίσουν πρωτίστως την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να αποσυνδέσουν την παραγωγή από τη μόρφωση... Τι τους νοιάζει δηλαδή αν κάποιος θέλει να μορφωθεί ακόμη κι αν δεν ασκήσει το επάγγελμα; Πόσους αγράμματους πια να βγάλουν γαμώ την τρέλα μου; Παιδιά γυμνασίου να μην ξέρουν τη Θεσσαλονίκη και τον Καβάφη; Όλα να τα ρημάξουν πια; Ή αυτό το σύστημα οριζόντιας εκπαίδευσης! Να μη μαθαίνουν τα παιδιά τίποτα! Όλα ρηχά, εν τάχει και επιπόλαια. Μην εμβαθύνετε σε τίποτα!Να μη μιλήσω για όλους τους πονεμένους που θα ήθελαν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι να σαλιώνουν χαρτόσημα και έγιναν καθηγητές και δάσκαλοι. Ποιος τους ελέγχει που οι περισσότεροι είναι πλέον ή παραιτημένοι ή τα παίρνουν κάνοντας μεταπτυχιακά -τάχα μου και δήθεν- ή νοσούν ψυχικά και πάσχουν από νευρασθένεια;
Ή το άλλο! Αν δεν ήταν τα μεταναστάκια θα είχαν κλείσει τα μισά δημοτικά της χώρας. Αυτά κρατούν τα δημόσια σχολεία ανοιχτά. Μάλιστα! Διαφημίσεις για ηλεκτρονικά παιχνίδια ξέρουν να βάζουν στα σχολικά βιβλία και παρουσιάσεις των Μac Donalds μέσα σε σχολεία για να γίνουν τα ελληνάκια εντελώς αμερικανάκια παχύσαρκα.
Μετά τους φταίνε τα μπαχαλάκια!-Όχι τα βαλτά, τα αληθινά!- Αλήτες!
Ούτε να ξοδέψω γιαούρτι για τη μάπα σας δεν είστε!Το κεσεδάκι έχει ένα ευρώ.Ρεζίληδες!

9 σχόλια:

  1. Ε μα ναι, κότσια δεν έχουν να βγούν και να τα πουν με τ'όνομα τους τα πράγματα, μόνο μιλάνε για 'ανταγωνιστικότητα' του/της μαθητή/τριας στην 'αγορά εργασίας'. Δηλαδή, γίνανε και τα παιδιά και η παιδεία προϊόν και δη, ακατέργαστο. Τί να πεις...
    Καλά, έχει φτάσει στο ένα ευρώ το κεσεδάκι γιαούρτι; Ύμαρτον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και παραπάνω...1,5 ευρώ ορισμένα...

    Που για να κάνεις ένα μεταπτυχιακό αν δουλεύεις μετά τις 5, πρέπει να είναι ιδιωτικό και να το πληρώσεις περί τα 3.000 ετησίως -αν είναι της προκοπής-.
    Αν βέβαια έχεις κάνει, είναι πρόβλημα για να σε προσλάβουν κι αν δεν έχεις επίσης. Μπανανία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...Να μη μαθαίνουν τα παιδιά τίποτα! Όλα ρηχά, εν τάχει και επιπόλαια. Μην εμβαθύνετε σε τίποτα!...
    Πέστα χρυσόστομη !

    "Η ανατροφή των παιδιών από τους γονείς ισοδυναμεί και σημαίνει παράλληλα "ανατροφή" της ιστορίας μιας χώρας και συνολικά της ιστορίας του κόσμου". -Μακαρένκο-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. as kleisoyn oi sxoles ayto einai to kalytero,hrthe o kairos mesa apo vlakeies na vgei k kati kalo!terma oi sxoles apo tis eparxiakes poleis mono k mono gia na taizoun oi goneis ton foithtwn oi k oi idioi oi foithtes lamogia eparxiwtes, as ginei opws palia kedra spoydwsn thesalonikh athina ade k kati allo!symfwna me mia teleytaia erevna enas foithths xreiazete 950 eyrw ton mhna!tha goystara poly na anoixoyn pararthmata xena megala panepistimia edw!k as exw kanei perisotero kopo egw mesa apo kratika panepistimia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια στο στόμα σου, Thel, γεια στο στόμα σου...

    Βολκώφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΄
    Τετραψήφιε, ευχαριστώ για το σχόλιο. έχω όμως κάποιες ενστάσεις.
    Το κλείσιμο των σχολών στην επαρχία, στη δική μας επαρχία, -μολονότι η ύπαρξη σχολών είναι κερδοφόρα μπίζνα- δε συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει. Την επαρχία την έχουν κάνει σαν τα μούτρα τους, έτσι, θα ερημώσει περισσότερο. Κι εμένα θα μου άρεσε να έρθουν καλές ξένες σχολές εδώ αλλά... Εκτός του ότι είναι τελευταίο κάτι τέτοιο στις προτεραιότητες μιας χώρας σαν την Ελλάδα, δευτερευόντως έχω την αίσθηση ότι η ελληνική γλώσσα θα γινόταν φτωχότερη, αφού σε υψηλότερο επίπεδο -που λέει ο λόγος- θα σπούδαζαν οι περισσότεροι στην αγγλική. Τουλάχιστον, ας τη μάθουν, τελευταίοι των μοϊκανών, κάποιοι έλληνες φοιτητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνονόματη Καλλιόπη, ευχαριστώ που πέρασες.
    Καλά τα λέει ο Μακαρένκο αν κι έχω αδυναμία στην παρωχημένη -είναι αλήθεια- Μοντεσόρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θεοδόση Βολκώφ, με το παράξενο όνομα και τα όμορφα ποιήματα, σ΄ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη.
    Χαίρομαι πολύ που δεν ισχύει το γνωστό: "Μόνος μου τα λέω, μόνος μου τ' ακούω".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξέχασα να αναφέρω τετραψήφιε, ότι ως ψωνάρα, ένα από τα μεγαλύτερά μου όνειρα θα ήταν να πάω στο Χάρβαρντ που έχει και τμήμα λογοτεχνίας, συγγραφής μυθιστορήματος, ποίησης κτλ, σχολή όπου δίδαξαν κορυφαίοι λογοτέχνες όπως ο Χίνυ, ο Χαβιαράς, ο Μπέκετ. Σχολή και τμήμα που στην Ελλάδα, σε ελληνικό πανεπιστήμιο θα δουν -ελπίζω και εύχομαι- αν δουν , τα εγγόνια μας. Όμως, μολονότι δεν είμαι κολλημένη κι ενώ πιστεύω ότι οφείλει κάποιος να μιλά και να γράφει σε πολλές γλώσσες, ιδίως αν θέλει να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία κι αν θέλει να ξέρει ιδίοις όμμασι τι γίνεται στον πλανήτη, μου τη σπάει τρομερά και μου φαίνεται έκπτωση να γράφω και να σπουδάζω στην αγγλική κατά βάση -δεν εννοώ παράλληλα- ενώ η μητρική μου γλώσσα είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ μία από τις αρχαιότερες γλώσσες που εμπλούτισαν τις περισσότερες από τις ευρέως ομιλούμενες στον πλανήτη κι εκτός αυτού μία από τις πλέον μουσικές.
    Φυσικά, όπως λες κιε σύ, πράγματι, στα ελληνικά πανεπιστήμια πρέπει κανείς να καταβάλει το δεκαπλάσιο κόπο, καταρχήν μέσα στο σύστημα της Μπανανίας να είναι -ει δυνατόν- αξιοπρεπής φοιτητής. Θυμίζω όμως ότι εκτός από την καφρίλα που υπάρχει στους ιθύνοντες της εκπαίδευσης, υπάρχει και μεγάλη καφρίλα καθήμενη στα έδρανα με φοιτητική ιδιότητα. Καιροσκόποι, με μουχλιασμένα μυαλά, που κομματικοποιούνται, γλείφουν και τα συναφή, μόνο και μόνο για να ανήκουν στην καθεστηκυία τάξη μετά το Πανεπιστήμιο. Υπάρχει επί παραδείγματι, φοιτητές του τμήματος πληροφορικής που δεν έχουν ίντερνετ και δεν ξέρουν τι είναι το e-mail για να μην αναφέρω παιδιά της φιλοσοφικής που δεν έχουν διαβάσει ποτέ Πλάτωνα και μαθηματικούς που δεν ξέρουν το θεώρημα του Φερμά.
    Συγνώμη...
    Είμαι που είμαι φλύαρη, άμα μου θυμίζετε τα χάλια μας, γίνομαι ακόμη πιο φλύαρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή