Πέμπτη, Αυγούστου 17, 2006

Νομπελίστας πρώην εσατζής!

Μου το θύμισε μια φίλη το θέμα και καλά έκανε γιατί πράγματι είναι εντυπωσιακό! Είπαμε! Όλοι έχουμε κάνει μαλακίες στα νεανικά μας χρόνια, αυτό όμως παραπάει! Ο λόγος περί του Γκίντερ Γκας του νομπελίστα. Περίεργα πράγματα συμβαίνουν…
Η αυτοβιογραφία του που θα κυκλοφορήσει σε ένα μήνα, κι όπου ο νομπελίστας Γκίντερ Γκρας, ομολογεί πως νεαρός ήταν μέλος των διαβόητων Ες- Ες, δεν έπρεπε να λέγεται «Ξεφλουδισμένα Κρεμμύδια» αλλά «Τσιγαρισμένα Κρεμμύδια»! Το σίγουρο είναι πάντως, πως το… στριπτίζ του κρεμμυδιού, ο διάσημος Γκίντερ Γκρας δεν το φτάνει μέχρι το τέλος. Γιατί ο πασίγνωστος συγγραφέας, που όλοι θαύμαζαν και εκτιμούσαν, να γράψει στα καλά καθούμενα τη ζωή του από τη στιγμή που το παρελθόν του μύριζε πιο βρώμικα και από χαλασμένη αγκινάρα; Μήπως, γιατί κάποιοι άλλοι επιτήδειοι το είχαν ήδη ανακαλύψει και τον εκβίαζαν για να μη το βγάλουν στην φόρα; Μήπως, γιατί κάποιο άλλο σαΐνι γράφει ήδη για τη ζωή του 78χρονου συγγραφέα γνωρίζοντας το τι έκανε όταν εκείνος ήταν ακόμα άγουρος, άσημος έφηβος;
Ο Γκίντερ Γκρας, τιμήθηκε το 1999 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του ανάμεσα στο οποίο είναι και το μυθιστόρημα «Το τενεκεδένιο ταμπούρλο», που κέρδισε το Όσκαρ όταν το 1979 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Ο συγγραφέας υπήρξε ενεργό μέλος της Αριστεράς για πολλά χρόνια και, κατά περιόδους, υποστηρικτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Στη Γερμανία, θεωρείται, ως μια δυνατή και ηθική φωνή ενάντια στην ξενοφοβία και τον πόλεμο. Για το παρελθόν του δεν ξέραμε πολλά. Ο ίδιος είχε αποκαλύψει ότι 15 χρονών είχε θελήσει να πάει στα υποβρύχια, αλλά δεν είχε γίνει δεκτός κι έτσι είχε υπηρετήσει στο στρατό, όπου είχε τραυματισθεί και είχε αιχμαλωτιστεί από τις δυνάμεις των Συμμάχων. Ξαφνικά όμως τα τελευταία χρόνια ο νομπελίστας συγγραφέας λέει πως είχε χάσει τον ύπνο του. Είχε τύψεις, όπως αποκαλύπτει σήμερα και βασανιζόταν γιατί «κάτι» έκρυβε από τον κόσμο, που αγάπησε τα εξήντα και πλέον βιβλία του. Για να απαλλαγεί από τις ερινύες, αποφάσισε να ομολογήσει ο ίδιος το μυστικό του στην αυτοβιογραφία του, που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα με τίτλο «Ξεφλουδισμένα κρεμμύδια».
Γράφει λοιπόν, ο Γκίντερ Γκρας, αναφερόμενος στα εφηβικά του χρόνια, πως κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είχε υπηρετήσει στην επίλεκτη ομάδα των ναζί Waffen-SS, η οποία αποτελούσε μια από τις παραστρατιωτικές δυνάμεις του Αδόλφου Χίτλερ. Σε μια συνέντευξη μάλιστα, που έδωσε σε γερμανική εφημερίδα με αφορμή τα προς έκδοση απομνημονεύματά του, ανέφερε αυτό το γεγονός με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταιγισμός αντιδράσεων στη Γερμανία. Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε γιατί στα 78 του χρόνια προβαίνει σε αυτές τις αποκαλύψεις απάντησε: «Ήταν ένα βάρος για μένα. Η σιωπή μου άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια, ήταν ένας από τους λόγους που έγραψα το βιβλίο. Επιτέλους αυτό το μυστικό έπρεπε να βγει προς τα έξω».
Ο γνωστός συγγραφέας ομολόγησε επίσης, πως μετά τον πόλεμο αισθανόταν ντροπή που είχε υπάρξει μέλος των Ες- Ες. «Εκείνη την εποχή πάντως, δεν αισθανόμουν άσχημα» υπογράμμισε, «αργότερα όμως το αίσθημα της ντροπής με καταδίωκε».

Τι να πεις...

2 σχόλια:

  1. τουλάχιστον-ας κριθεί για το έργο του που αξίζει..στην Πολωνία΄,έξαλλοι που τον έχρισαν επίτιμο πολίτη..¨εκανε κάποιες δηλώσεις και ο Βαλέσα..ξαναθυμήθηκα αυτό που έλεγε μια γίλη,93 χρονών σήμερα-"ο κάθε άνθρωπος είναι ένας ολόκληρος κόσμος"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή